Bij de klanten die bij ons op kantoor aan tafel zitten is het gelukt, zij hebben een woning weten te bemachtigen en de financiering rond kunnen krijgen.

Overbieden is inmiddels in heel Nederland de norm, maar hoeveel moet je dan overbieden en is dit wel verantwoord? Vele woningen worden voor een hogere prijs verkocht dan de vraagprijs, die vaak al hoog in de markt is ingezet. Gemiddeld werd in het 1e kwartaal 3,5% meer betaald dan de vraagprijs. In de categorie starterswoningen is het verschil het grootst. In het afgelopen half jaar hebben we u geïnformeerd over de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting voor starters.

Overbieden kan gevolgen hebben voor je hypotheek

Je kan tegenwoordig alleen een bedrag lenen ter grootte van de waarde van de woning. Voor het verkrijgen van een hypotheek moet de woning getaxeerd worden. Is de taxatie lager is dan de koopsom, dan moet je het verschil wel zelf kunnen financieren, boven op je andere aankoopkosten. Eigen geld is dan dus een must. Een voordeel: de rente voor geldleningen is laag. Goed inzicht in je totale financiële plaatje, ook op de langere termijn, is erg belangrijk.

Familiebank

Niet iedereen heeft de luxe om van familieleden te kunnen lenen, maar waar dat wel het geval is, zien we vaak, dat dit net het stukje is dat naast de lening van de bank, ervoor zorgt dat er wel een woning aangekocht kan worden. Aangezien rente ontvangen over je spaargeld verleden tijd is, kan het voor degene die bereid is om jou het geld verstekken een voordeel zijn, omdat jij diegene wel rente betaalt. We denken graag met families mee over wat de mogelijkheden zijn en hoe dit goed (ook jegens eventuele andere familieleden) vastgelegd kan worden.