Financieel misbruik, het komt helaas voor. Daarom wordt in een levenstestament vaak geregeld dat er een toezichthouder is of dat gevolmachtigden elkaar controleren en voor bepaalde uitgaven om toestemming moeten vragen.
Kan iemand (tijdelijk) niet meer zijn eigen belangen behartigen? Dan is in het levenstestament duidelijk vastgelegd wie mag optreden en wat de regels zijn. Zo kan geregeld worden wie u bankzaken mag doen, maar ook wie uw huis mag verkopen als u er niet meer kan blijven wonen. Ook kunnen zaken worden vastgelegd over het mogen schenken uit uw vermogen, als u niet meer alles zelf nodig heeft. Als er een levenstestament is, dan is voor dit soort zaken geen toestemming van de rechter nodig. Let op: Ook als je getrouwd bent, dan ben je niet automatisch tekeningsbevoegd voor elkaar!
Levenstestament is géén testament
Een levenstestament en testament zijn twee verschillende documenten. Het levenstestament werkt tijdens leven en het testament werkt na overlijden.
Uitkering erfdeel van overleden ouder
Het levenstestament van de langstlevende ouder kan van belang zijn bij een echtpaar met kinderen, waarbij de eerste ouder is overleden. In het testament van de eerst overleden ouder kan zijn vastgelegd dat de erfdelen van de kinderen opgeëist kunnen worden bij permanente opname van de langstlevende ouder in een zorginstelling. In het levenstestament kan worden opgenomen dat de kinderen die erfdelen dan aan zichzelf mogen uitkeren.
Rinske Mantel