Dit is een veel gestelde vraag, zeker in de tijd dat Valentijnsdag eraan komt. Het verschil is dat bij het trouwen twee personen formeel getrouwd zijn volgens de wet en bij een samenlevingsovereenkomst is er geen wettelijke regeling.

Trouwen brengt juridische verplichtingen en rechten met zich mee, zoals erfrecht, alimentatieplicht en verdeling van bezittingen bij scheiding. Bij een samenlevingscontract zijn deze verplichtingen en rechten niet automatisch van toepassing. Dit kan je zelf bij de notaris vastleggen. Trouwen regel je bij de gemeente en een samenlevingscontract bij de notaris.

Een groot verschil gaat over uit elkaar gaan. De regels voor partneralimentatie staan in het Burgerlijk Wetboek. Bij scheiding kan een verplichting ontstaan voor één partner om de andere partner financiële steun te verlenen, indien die daarom vraagt en dit nodig heeft. De hoogte van de alimentatie wordt bepaald door rekening te houden met verschillende factoren, waaronder het inkomen van beiden, hun levensstandaard tijdens het huwelijk en de duur van het huwelijk. Dat is niet het leukste onderwerp om over na te denken, als je de stap gaat neemt om de rest van je leven met elkaar door te brengen. Wij zeggen altijd:
“Ga ervan uit dat je de zaken voor de rest van je leven regelt en doe dat goed!

Advies: Kom voordat je de bruidstaart en de ringen bestelt of bij elkaar intrekt, eerst voor een informatief gesprek bij de notaris en maak gebruik van ons gratis half uur bespreking. De notaris is er op belangrijke momenten in je leven.