Als notaris zie ik vaak dat het bijhouden van een goede administratie voor veel mensen een lastige taak is, maar het belang ervan kan niet genoeg benadrukt worden.

Vooral wanneer het gaat om samenlevingsvormen, zoals een samenlevingsovereenkomst, huwelijk of partnerschap, kunnen goed gedocumenteerde afspraken het verschil maken tussen duidelijkheid en verwarring. In een samenlevingsovereenkomst of huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden kunnen belangrijke afspraken worden vastgelegd.

Wie betaalt wat voor de woning, de hypotheeklasten, het onderhoud en eventuele verbouwingen? Stel, jullie hebben samen de helft van de woning in eigendom. Dan zou het logisch zijn om ook de kosten in die verhouding te delen, tenzij je nadrukkelijk iets anders afspreekt. Als één van beiden minder werkt om voor de kinderen te zorgen, kan het eerlijk zijn om daar in de kostenverdeling rekening mee te houden. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar de praktijk is vaak complexer.

De crux zit ‘m echter in het goed bijhouden van de administratie. Als de aflossingen op de hypotheek, de kosten van de verbouwing of wie wat heeft betaald, niet goed zijn geregistreerd, kan dat na verloop van tijd leiden tot verwarring, wat weer vaak leidt tot conflicten. Na vijf jaar kan je bankafschriften niet meer terugkijken en documenten kunnen zoek raken. Wat ooit een simpele afspraak leek, verandert dan in een rommeltje. En zoals we allemaal weten: veel kleine rommel leidt tot een grote troep. Het is dus essentieel om afspraken niet alleen mondeling te maken, maar ook administratief goed vast te leggen en bij te houden. Leg je het vast in een akte, dan bewaart de notaris alles goed.

Rinske Mantel