Soms krijgen we als notaris vragen over de eigendom van de heg tussen percelen of overhangende takken van bomen van de buurman. Voor antwoorden moeten we gaan kijken in het Burgerlijk Wetboek, meer bepaald het burenrecht.
Wanneer de heg precies op de erfgrens tussen beide percelen staat, bepaalt de wet dat die heg eigendom is van beide buren. De wet heeft het over ‘mandeligheid’; een oud-Nederlands woord voor gemeenschappelijke eigendom.
Wie de heg ooit geplaatst heeft of wie de kosten van de heg betaald heeft, is niet van belang. Beide buren dienen dan ook de heg aan ieders kant te onderhouden.
Het is een heel ander verhaal wanneer de heg geheel op jouw perceel staat. Dan is de heg jouw eigendom.
Een veel voorkomende ergernis is, dat takken van de boom van de buurman overhangen op mijn perceel. Mag ik die takken gewoon afzagen?
Ook hier biedt het Burgerlijk Wetboek de oplossing.
Je moet eerst de buurman aanmanen de takken zelf weg te halen. Ik zou daar een bepaalde termijn voor stellen, zoals bijvoorbeeld binnen 2 weken. Heeft de buurman na die 2 weken nog steeds niet de takken zelf weggehaald, dan mag je de overhangende takken zelf wegsnijden.
Wanneer van die boom vruchten in je eigen tuin vallen, bijvoorbeeld appels, dan zijn die appels van jou. Hangen de appels nog aan de overhangende takken, dan mag je deze niet plukken.
Door Jef Augustin,
kandidaat-notaris