Dit gaat over Willem (35) en Tessa (27). Hij had al een koopwoning toen zij hun droomhuis vonden. Door de overwaarde van Willem zijn woning konden zij hun slag slaan! Ondanks een prachtige start kwam drie jaar later hun relatie ten einde en beëindigden zij hun samenlevingsovereenkomst.
Tessa kocht een andere woning, maar tot haar schrik bleek een gedeelte van de hypotheekrente niet aftrekbaar. Hoe kon dat nou toch gebeuren? Het kan zo zijn dat partners, voordat ze een relatie kregen, al een eigen woning hebben gehad en al hypotheekrenteaftrek hebben genoten. Dit ‘fiscale eigenwoningverleden’ is van invloed op de maximale eigenwoningschuld en hoe lang je nog renteaftrek hebt. Door een besluit van de Staatssecretaris is bij de verkrijging van de gezamenlijke woning het eigenwoningverleden van Willem voor de helft overgegaan op Tessa.
Achtergrond van dit besluit is om de hypothecaire geldlening van samenwoners met een verschillend eigenwoningverleden geheel in Box 1 van de inkomstenbelasting te krijgen. De helft van het eigenwoningverleden van Willem, waaronder het eigenwoningreserve, was dus overgegaan op Tessa. Hiervoor is geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk. Tessa kwam van een kouwe kermis thuis.
De oplossing?
Een draagplichtovereenkomst! Hierdoor blijven de leningdelen en het eigenwoningverleden gescheiden. Staat u op het punt om samen een woning aan te kopen, en heeft u ieder een ander eigenwoningverleden, dan informeren wij u graag. U kunt bijvoorbeeld vragen naar mij, Sharon Groen, kandidaat-notaris: Mantel & Voors Notarissen en Mediators – Andijk 0228-592224 / Benningbroek 0229-591264
Sharon Groen kandidaat-notaris