Trouwen, een geregistreerd partnerschap of samenwonen, hoe gaat het nu verder? Waar kiezen jullie voor? Deze week informatie over het samenlevingscontract.
Een spannend moment: samen verder in één huis. Een drukke tijd, met verhuizen, klussen, regelen en aanschaffen van spullen.

Wist je dat de wet niets heeft geregeld voor samenwoners?
Afspraken vastleggen in een samenlevings­contract geeft duidelijkheid en heeft voordelen. In een samenlevings­contract kan je zaken vastleggen die bijvoorbeeld van belang zijn voor de belastingdienst en je pensioenmaatschappij. Regel wat van wie is wat en wat van samen. Dit geldt ook voor de schulden! Maar maak ook afspraken over de financiën. Elke maand zijn er weer terugkomende kosten, hoe draag je daar ieder aan bij? Wie betaalt welk deel van de hypotheek? Verder denk je als je net gaat samenwonen natuurlijk liever niet over eventueel uit elkaar gaan, maar ook hierover leg je afspraken op papier vast. Wat moet er dan gebeuren met het huis of pensioen en ben je dan nog wat aan elkaar schuldig?

Waar begin je?
Jullie stellen als partners samen één document op. Dit heet een samenlevingscontract of samenlevingsovereenkomst. Je belt eerst de notaris voor een informatief gesprek. Bij ons kantoor kan hiervoor gebruik worden gemaakt van het gratis half uur. Bij deze bespreking komen alle zaken aan de orde die van belang kunnen zijn om te regelen. Als de notaris de overeenkomst heeft gemaakt kunnen jullie dit van tevoren doorlezen. Mochten er dan nog vragen zijn, dan kun je die uiteraard vooraf nog stellen. Hierna volgt de afspraak voor de ondertekening van de overeenkomst. De notaris bewaart de samenlevings­overeenkomst voor onbepaalde tijd. Een samenlevingscontract dat bij de notaris is vastgelegd, voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en ook aan de eisen die pensioenfondsen stellen. Partnerpensioen moet u nog wel aanvragen bij het pensioenfonds.

Klik hier voor het 5 stappenplan:

Nog meer lezen? Ga dan naar https://www.notaris.nl/samen-verder (lees hier ook over vergelijking van de verschillende samenlevingsvormen – trouwen, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Waar kiezen jullie voor?