Voor mijn gevoel hebben we te maken met een piek in het aantal geboortes. Mooi hoor al dat nieuwe levensgeluk, maar dan denk je als kersverse ouder ook na over jullie eigen kwetsbaarheid. Sinds 2003 beschermt ons erfrecht de positie van de langstlevende partner.

Een kind krijgt een soort “tegoedbon” die slechts in bepaalde situaties op te eisen is. De bedoeling is dat de langstlevende partner zo onbezorgd kan voortleven. Toch kan dat onbezorgd tegenvallen. Bijvoorbeeld als het vermogen vast zit in stenen waardoor de erfbelasting van de kinderen niet kan worden voldaan, of voor de kinderen als het leven van beide ouders eindigt.

De kinderen krijgen weliswaar het erfdeel niet feitelijk in handen (alleen een vordering op papier) maar delen wel direct mee in de nalatenschap. Over hun vordering kan boven een verkrijging van € 22.918 (2023), erfbelasting verschuldigd zijn. Een testament kan dan van grote waarde zijn. Hierin regel je ook de zorg voor je kind, indien beide ouders zouden overlijden. Dit heet de voogdij. De voogdij eindigt als een kind 18 jaar is. Hiernaast wordt in een testament ook vaak een bewindvoerder tot bijvoorbeeld de 24 jarige leeftijd van een kind benoemd.

Diegene heeft het financiële toezicht over het geërfde vermogen van een kind. De bewindvoerder beschermt dus eigenlijk het vermogen van het kind. Mantel&Voors Notarissen en Mediators.

Meer informatie?

Maak dan gebruik van de gratis bespreking en tot 1 augustus nog 10% korting op uw testament tarief.