Zomaar een vraag uit de praktijk. Iemand komt op kantoor en vertelt dat zijn broer is overleden en dat volgens het testament alle andere broers en zussen erven behalve hij. Hij vraagt vervolgens: “Ik heb toch wel ergens recht op?” Als we het over onterven hebben, wordt meestal aan kinderen gedacht die niet van hun ouders mogen erven.

Het is echter ook mogelijk om anderen te onterven. Dit kan spelen als deze personen zonder testament (dus volgens de wet) uw erfgenamen zouden zijn. Als er geen kinderen en/of echtgenoot zijn/is dan zijn dit de wettelijke erfgenamen de ouders en/of broers en zussen (of bij vooroverlijden van een van hen: hun kinderen). Om een wettelijke erfgenaam te onterven is een testament nodig. Kinderen hebben bij onterving als enigen recht op een wettelijk minimum (de legitieme portie) en kunnen zo nog een deel van de erfenis verkrijgen.

Een echtgenoot heeft in geval van onterving geen recht op een legitieme portie maar deze heeft volgens de wet nog wel bepaalde wettelijke rechten, zoals het recht op een voortgezet gebruik van de (eigen) woning en inboedel gedurende zes maanden na het overlijden en recht om vruchtgebruik op deze woning en de inboedel te vestigen.

Als de echtgenoot dit aantoonbaar nodig heeft voor zijn verzorging bestaat ook nog de mogelijkheid om op andere goederen van de nalatenschap vruchtgebruik te vestigen. Andere familieleden of vrienden hebben bovenstaande mogelijkheden niet. Zijn zij expliciet of impliciet onterfd, dan krijgen zij niets uit de nalatenschap.

Sandra Voors