Bij de overdracht van een woning spreken de koper en de verkoper soms af dat de koper al vóór de eigendomsoverdracht de sleutel van het huis krijgt, bijvoorbeeld om alvast te kunnen gaan klussen.

Dat is praktisch gezien handig, maar juridisch gezien kan het onvoorziene gevolgen hebben. Want, wie draait er bijvoorbeeld op voor de kosten als er tijdens de verbouwing schade ontstaat? En, wat zijn de fiscale consequenties?

Voordat de overdrachtsbelasting in 2021 verschillende tarieven kreeg, was een eerdere sleuteloverdracht voor deze belasting meestal niet zo’n probleem. Sinds 2021 kennen we echter het algemene tarief van (op dit moment) 10,4%, het verlaagde tarief van 2% voor een eigen woning en de startersvrijstelling van 0%. Een eerdere sleuteloverdracht van een eigen woning zorgt ervoor dat het verlaagde tarief en de startersvrijstelling niet van toepassing zijn, maar dat dan het hogere tarief van 10,4% betaald moet worden! Dat voelt niet eerlijk, toch?

Gelukkig vindt de Staatssecretaris van Financiën dat ook. Die heeft aangekondigd dat er een beleidsbesluit aankomt waarin wordt goedgekeurd dat in zulke situaties toch het verlaagde tarief van 2% of de startersvrijstelling gebruikt mag worden. In de tussentijd kan de notaris voor individuele gevallen een verzoek indienen, dat door het Ministerie zal worden gehonoreerd als er wordt voldaan aan alle voorwaarden.

Heb je nog meer vragen over dit onderwerp of heb je advies nodig over een specifieke situatie? Neem contact op met ons kantoor en kom langs om ‘n koppie!

Marloes Bakker, kandidaat-notaris