Bijna 9 maanden na de verkiezingen zijn VVD, D66, CDA en ChristenUnie eruit. Er is een regeerakkoord op hoofdlijnen. Het nieuwe kabinet richt zijn pijlen op het betaalbaar maken van woningen voor iedereen.

Opvallend is dat er geen (verdere) afspraken zijn gemaakt over de hypotheekrenteaftrek en het verplaatsen van de woning van box 1 naar box 3 voor de inkomstenbelasting.

Overdrachtsbelasting 9%

Het tarief van de overdrachtsbelasting verandert vanaf 1 januari 2023 voor beleggers, deze stijgt volgens de plannen van het kabinet van 8% naar 9%.

Hypotheek en studieschuld

Mocht je in het verleden al eens afgewezen zijn bij een hypotheekaanvraag vanwege een studieschuld, dan is het misschien binnenkort wél mogelijk, mits je (deels) hebt afgelost. Nu kijken geldverstrekkers bij de aanvraag van een hypotheek naar de oorspronkelijke studieschuld. Het voorstel is dat er wordt gekeken naar de actuele hoogte van de studielening.

En de jubelton valt in duigen

Niet geheel onverwacht wordt de jubelton afgeschaft. Al langer was er kritiek op de jubelton. Nu kan er ruim een ton belastingvrij worden geschonken voor de aankoop/verbouwing van een woning of aflossing van de eigenwoninglening aan iedereen tussen de 18 en 40 jaar. Deze regeling was bedoeld om starters een betere kans te geven op de woningmarkt. De kritiek op deze fiscale maatregel is, dat de woningprijzen van starterswoningen er verder door zijn gestegen. Tot 2024 kan nog gebruik worden gemaakt van deze verhoogde schenking! Wilt u nog gebruikmaken van deze faciliteit? Kom dan langs dan denken we graag met u mee.

 

Sandra Voors