Huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden, maak die (van tevoren) bij de notaris. Een samenlevingsovereenkomst wordt ook bij de notaris gemaakt, liefst vooraf, maar we zien dit ook wel als men al een tijd samenwoont.

Het zijn afspraken die van belang zijn als men altijd bij elkaar blijft, maar ook voor een groot deel ook gaan over: ‘Wat als het mis gaat?’

We houden van elkaar, maar toch maken we wat afspraken

Een tijd geleden zei iemand dat er wat belangrijks was vergeten om op te schrijven in de akte. Na deze nog eens doorgekeken te hebben, kon ik het niet bedenken. Het antwoord was dat er niet in stond: ‘wij houden van elkaar’. Dan bedenk je als notaris weer eens, dat zo’n akte inderdaad erg zakelijk is. Toch is het de taak van de notaris om ervoor te zorgen dat ook het ‘worst case scenario’ wordt besproken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij uit elkaar gaan met de tijdens de relatie opgebouwde pensioenen, hoe kijkt men aan tegen partneralimentatie, zijn er verschillen in wat ieder van de partners in de woning heeft gestopt.

Veel vragen over de verschillen tussen een samenlevingscontract, huwelijk en geregistreerd partnerschap.

Welke vorm je kiest is van grote invloed op hoe de zaken, voor vaak de rest van je leven, geregeld zijn. Natuurlijk kunnen gemaakte akten altijd aangepast worden, maar het is altijd voordeliger om van tevoren alles goed vast te leggen. We hebben voor iedereen een gratis half uur bespreking. Dan mailen we van tevoren de brochure: Samen verder. Tijdens de bespreking bekijken we wat voor jou/jullie situatie de beste vorm is.