Of heb je net op een verjaardag van je buurman gehoord hoe het allemaal zit en vraag je je af of dat voor jouw situatie ook zo is? Er is een overload aan informatie over schenken, erven, samenleven en allerlei andere juridische onderwerpen.

Wil je samen gaan wonen, dan kun je kiezen uit een samenlevingsovereenkomst, huwelijk of geregistreerd partnerschap. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen deze drie vormen?

Een half uur bespreking geeft duidelijkheid
Het zijn voor ons veel besproken onderwerpen. In een half uur kunnen we veel duidelijkheid scheppen en inzicht geven in de diverse mogelijkheden. Dan kom je heel wat makkelijker tot een keuze over wat wijsheid is voor jou/jullie situatie, dan het hele internet te doorzoeken.

Een groot misverstand over trouwen
We horen veel mensen die gaan trouwen zeggen, dat je dan van rechtswege huwelijksvoorwaarden hebt. Dat is niet zo. Sinds 1 januari 2018 is er een nieuw systeem dat kort gezegd inhoudt, dat wat men voor het huwelijk heeft van ieder apart blijft en wat men daarna verkrijgt gemeenschappelijk is, dus daarvoor geldt feitelijk de oude gemeenschap van goederen. Hetzelfde geldt voor geregistreerd partnerschap.

Van tevoren zaken goed regelen, geeft achteraf een hoop minder gedoe
Het is goed om van tevoren na te denken wat de beste manier is om samen te leven. Extra van belang zijn de situaties als je ondernemer bent of als er verschil is in jullie vermogens of dat in de toekomt verschil zou kunnen ontstaan.