WIJ GAAN SAMENWONEN

Jullie gaan samenwonen, gefeliciteerd!

Dat is een spannende stap! Er komt ook veel bij kijken. Hebe je al besproken welke bezittingen en schulden van samen worden, en welke je graag zelf wilt houden? Of wat er moet gebeuren als een van jullie iets overkomt?

De wet heeft een aantal zaken geregeld. Wat voor jou geldt, hangt af van de manier waarop je samen verder gaat: samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap. Soms sluiten die wettelijke regelingen niet aan op wat je samen wilt. Dan is het verstandig om die andere wensen op papier te zetten. Zo kan er later geen misverstand over ontstaan.

Samenwonen

Bij ongehuwd samenwonen blijven alle bezittingen en schulden automatisch apart. Jullie hebben ook geen rechten en plichten naar elkaar. Zo kun je bij uit elkaar gaan geen alimentatie van elkaar eisen.

Je kunt ervoor kiezen om samen afspraken op te schrijven. Bijvoorbeeld hoeveel huishoudgeld ieder betaalt. Maar niet iedere instantie vindt dit voldoende bewijs dat je echt partners bent. Wanneer jouw partner overlijdt, dan zal een pensioenmaatschappij niet zijn of haar pensioen aan jou doorbetalen.

Samenlevingsovereenkomst

De meest complete en officiële manier om afspraken te maken, is een samenlevingsovereenkomst bij de notaris op te stellen. Jullie hebben dan ook meteen een echt bewijs dat je partners bent van elkaar.

Op een dag weet je het zeker: wij horen bij elkaar

Trouwen, een geregistreerd partnerschap of samenwonen, hoe gaat het nu verder? Waar kiezen jullie voor? 

Een spannend moment: samen verder in één huis. Een drukke tijd, met verhuizen, klussen, regelen en aanschaffen van spullen.

Wist je dat de wet niets heeft geregeld voor samenwoners?

Afspraken vastleggen in een samenlevings­contract geeft duidelijkheid en heeft voordelen. In een samenlevings­contract kan je zaken vastleggen die bijvoorbeeld van belang zijn voor de belastingdienst en je pensioenmaatschappij. Regel wat van wie is wat en wat van samen. Dit geldt ook voor de schulden!

Maar maak ook afspraken over de financiën. Elke maand zijn er weer terugkomende kosten, hoe draag je daar ieder aan bij? Wie betaalt welk deel van de hypotheek? Verder denk als je net gaat samenwonen natuurlijk liever niet over eventueel uit elkaar gaan, maar ook hierover leg je afspraken op papier vast. Wat moet er dan gebeuren het huis of pensioen en ben je dan nog wat aan elkaar schuldig?

Waar begin je?

Jullie stellen als partners samen één document op. Dit heet een samenlevingscontract of samenlevingsovereenkomst. Je belt eerst de notaris voor een informatief gesprek. Bij ons kantoor kan hiervoor gebruik worden gemaakt van het gratis half uur.

Bij deze bespreking komen alle zaken aan de orde die van belang kunnen zijn om te regelen. Als de notaris de overeenkomst heeft gemaakt kunnen jullie dit van tevoren doorlezen. Mochten er dan nog vragen zijn, dan kun je die uiteraard vooraf nog stellen. Hierna volgt de afspraak voor de ondertekening van de overeenkomst. De notaris bewaart de samenlevings­overeenkomst voor onbepaalde tijd.

Een samenlevingscontract dat bij de notaris is vastgelegd, voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en ook aan de eisen die pensioenfondsen stellen. Partnerpensioen moet u nog wel aanvragen bij het pensioenfonds.

Klik hier voor het 5 stappenplan:

Nog meer lezen? Ga dan naar https://www.notaris.nl/samen-verder (lees hier ook over vergelijking van de verschillende samenlevingsvormen – trouwen, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Waar kiezen jullie voor?

Huwelijk

De wet zegt dat binnen een huwelijk automatisch alles van samen is. Bij het overlijden van een van de partners is de helft van alle bezittingen en schulden automatisch voor de overblijvende partner. De andere helft vormt de nalatenschap van de overledene. Bij een scheiding moet je alles gelijk verdelen.

Het kan gebeuren dat je bepaalde bezittingen en schulden toch apart wilt houden. Zoals uit een eigen bedrijf of de familie. Deze andere wensen leg je vast in huwelijkse voorwaarden. Dit moet je bij de notaris doen.

Geregistreerd partnerschap

De wet zegt dat ook binnen een geregistreerd partnerschap alles van u samen is. Bij overlijden van een van de partners werkt het net zo als bij een huwelijk: de helft van alle bezittingen en schulden zijn automatisch voor de overblijvende partner. De andere helft vormt het nalatenschap van de overledene. En als je uit elkaar gaat, moet je alles gelijk verdelen.

Wilt u als geregistreerd partners bepaalde bezittingen en schulden apart houden, dan leg je dat vast in partnerschapsvoorwaarden. Ook dit moet je bij de notaris regelen.

Wij geven advies bij het maken van de juiste keuze. Dat geeft rust en ruimte voor het veel leukere regelwerk omtrent het samenwonen. Terwijl jullie nadenken over de inrichting van jullie huis, de ‘wij-gaan-samenwonen’-kaart en de housewarming, leggen wij de notariële zaken vakkundig voor u vast.

Via contact kunt u een afspraak maken voor een (gratis) vrijblijvende bespreking, of voor meer informatie.
Wij ontvangen u graag om ’n koppie.

Terug

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

Archief column

Archief ondernemersnieuws

Archief videos