Laten we maar trouwen, want dan is alles op juridisch gebied meteen goed geregeld. Buiten het feit dat het niet bepaald romantisch is op deze manier, kan een praatje met de notaris voordat je trouwt, nuttig zijn.

Het is waar dat het huwelijk juridische voordelen biedt, zoals erfrechtelijke bescherming en belastingvoordelen. Echter, het huwelijk is meer dan slechts een wettelijke formaliteit. Het is een verbintenis tussen twee mensen die liefde, respect en toewijding delen, daar hoort ook bij dat je met elkaar bespreekt hoe het juridisch in elkaar zit.

Je wil toch niet dat je op een gegeven moment discussies krijgt over wie wat waarvoor betaalt? Hoe draagt ieder bij aan de maandlasten? Wie betaalt de hypotheek of investeringen in de woning? Als de één meer betaalt, moet de ander dan later wat terugbetalen? Wat zijn de financiële gevolgen al je minder gaat werken vanwege bijvoorbeeld de zorg voor kinderen? Dan bouw je ook minder pensioen op.

Weet jij hoe de wet werkt?

Een hele belangrijke vraag is of het voor jullie duidelijk is hoe de wettelijke regeling in elkaar zit en wat daarvan de consequenties zijn. Voor of tijdens een huwelijk kan je afwijken van de wet. Soms volstaat de wettelijke regeling, maar vaak ook niet. Doe gewoon geen aannames. Stel tijdens ons gratis half uur bespreking al je vragen! Onduidelijkheid over zaken kan leiden tot ongelukkig relaties, scheidingen en juridische geschillen over eigendommen en financiën.