Een kip sprak tot het ei: “Wie was er eerder, ik of jij?“ De wijsbegeerte mag misschien op deze vraag geen antwoord zien, maar ik heb, wat men ook mag zeggen, nog nooit een ei een kip zien leggen! 

Deze mooie uitspraak stond geschreven in het Pluimveemuseum in Barneveld. Een aanrader voor jong en oud om eens naar toe te gaan.

Het ei van Columbus 
Op ons kantoor klinkt vaak de uitspraak: “Ik heb het ei van Columbus gevonden.” Dit is een uitdrukking waarmee men een simpele oplossing voor iets moeilijks bedoelt. Daar moet je wel eens een tijdje op zitten broeden, maar het is echt genieten als voor de uitkomst van een complex juridisch vraagstuk, een (relatief) simpele oplossing wordt gevonden.

Specialistenverenigingen
Hoe meer kennis en netwerk je hebt, des te beter gaat het broeden. Daarom is ons kantoor lid van verschillende specialistenverenigingen, zoals de Agri-notarissen/VASN, dit is de Vereniging voor Agrarische Specialisten in het Notariaat en de EPN, de vereniging van Estate Planners in het Notariaat. Deze kennis delen we graag met u.

 

Nieuwsgierig hoe het ook al weer zat met de anekdote over het ei van Columbus?

Chrisstoffer Columbus dacht dat hij in 1492 de vaarroute naar India ontdekt had. Hij noemde de inwoners van Amerika, Indianen. Maar hoe zat het nou ook al weer met Columbus en dat ei? De uitdrukking het “Ei van Columbus” verwijst naar innovatief denken, naar vindingrijkheid en creativiteit. Een uitdrukking waarmee men een simpele oplossing voor iets moeilijks bedoeld.

De anekdote van het ei van Columbus werd voor het eerst opgeschreven in 1565 door de Italiaanse historicus Girolamo Benzoni in zijn boek Historia del Nuevo Mundo (Geschiedenis van de Nieuwe Wereld).

Het verhaal vertelt dat Columbus in 1493 werd uitgenodigd voor een feestmaal door de Spaanse kardinaal Mendoza en enkele Spaanse edelen. De drank vloeide die avond rijkelijk en enkele lieden waagden zich er aan om de ontdekking van Columbus te bespotten. Zo moeilijk was het toch niet geweest om Indië te ontdekken? Columbus was op zijn ziel getrapt.

Na even broeden vroeg Columbus om een ei en wedde met de aanwezigen dat het hen niet zou lukken het ei zonder enige hulp rechtop te laten staan. Ze probeerden het allemaal zonder succes. Columbus pakte toen het ei en maakte één kant plat door het op tafel te tikken. Het ei bleef nu rechtop staan. Het was voor iedereen duidelijk wat Columbus bedoelde: als iemand eenmaal heeft laten zien hoe iets gedaan moet worden, weet iedereen hoe het moet. Als de oplossing is bedacht, is het antwoord gemakkelijk.