De regeling die sinds 1 januari van dit jaar geldt, waarbij een ieder aan iemand tussen de 18 en 40 jaar € 100.000,00 belastingvrij mag schenken ten behoeve van een woning, is populair. Veel meer mensen dan het kabinet had verwacht hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om tot een ton te schenken aan kinderen, andere familieleden of vrienden.

Dit blijkt uit cijfers van de Algemene Rekenkamer. Het kabinet schatte voor de periode van oktober 2013 tot januari 2015 in dat zo’n 20.000 keer van de regeling gebruik zou worden gemaakt voor de aankoop van een woning, het verbouwen daarvan, of het aflossen van een hypotheekschuld. Dat bleek veel te laag ingeschat: 159.000 personen schonken gemiddeld € 60.000,00. Uiteraard mag er ook een lager bedrag worden geschonken en is het ook mogelijk, dat iemand van meerdere personen geschonken krijgt. Het is natuurlijk heel mooi als er mogelijkheden zijn voor een schenker om dit te doen. Daar kan op geproost worden.

Daling hypotheekschuld
De regeling is het meest gebruikt voor de aflossing op een hypotheekschuld. Hierdoor daalt de gemiddelde hypotheekschuld per woningeigenaar en levert de regeling een goede bijdrage aan het terugbrengen van het aantal “onderwater hypotheken”.