Van wie is de gewonnen prijs tijdens de Koningsdagtrekking of andere loterij? Van tijd tot tijd krijgen we de vraag voorgelegd aan wie de prijs op een winnend lot toekomt. Want “als je met z’n tweeën bent, van wie is dan het geld?” Ben je voor 2018 in gemeenschap van goederen gehuwd, dat is het makkelijk: alles is van de partners samen, dus ook de prijs. Bij een huwelijk na 2018 is het kort gezegd ook zo dat alles wat na het huwelijk wordt verkregen, van samen is. Hoewel er “tenzij’s” zijn, maar dat gaat voor deze column te ver.

Maar hoe zit het, als je gehuwd bent op huwelijksvoorwaarden of samenwoont?

Dan is sprake van gescheiden vermogens. Is de betaling van het lot geheel gedaan door degene die het lot heeft gekocht, dan is het ook duidelijk: het is diens prijs.

Wat nu wanneer het lot door één van de partners wordt gekocht en het geld afkomstig is van een gemeenschappelijke rekening?

Er zijn twee mogelijkheden. 1: het geld voor het lot komt van de gemeenschappelijke rekening, dus de prijs is ook van beide rekeninghouders. 2: de partner die het lot heeft gekocht (stel á € 25) heeft een privé-opname gedaan van de gemeenschappelijke rekening. Die partner heeft nu een schuld aan de gemeenschappelijke rekening van € 25 danwel een privé-schuld aan zijn partner van € 12,50.

De moraal van dit verhaal

Als dit soort vragen aan ons gesteld worden dan snapt u vast dat de meningen van de partners verschillen. Daarbij speelt de hoogte van de prijs zeker een rol. De moraal is dus: Samen spelen, samen delen en wil je dus de prijs in een loterij geheel voor jezelf hebben, betaal het lot dan met privé geld/van je eigen rekening!

Mantel & Voors Notarissen en Mediators
Andijk 0228-592224 – Benningbroek 0229-591264