Bij de beëindiging van een relatie moet vaak de woning worden verkocht, terwijl vaak één van de partners graag de woning zou willen overnemen, maar deze niet genoeg geld heeft om de ander uit te kopen.

Zeker met de stijgende huizenprijzen is dit steeds lastiger. De hypotheek is meestal op 2 inkomens afgesloten, valt er 1 inkomen weg, dan is het inkomen van de andere partner veelal onvoldoende om de lasten alleen te dragen.

Kan men aantonen dat de lasten wel alleen gedragen kunnen worden, dan biedt de NHG nu meer mogelijkheden
Nieuw voor partners die een lening met NHG hebben afgesloten, dat er niet een normale acceptatietoets voor een nieuwe hypotheek gedaan wordt, maar een beheertoets. Hierbij wordt niet gekeken wat er geleend kan worden, maar wat er betaald kan worden door de partner die de woning wenst te behouden. De vraag is of diegene de lasten van de geldlening om in de woning te blijven wonen, alleen kan dragen. Als er geen bijzondere omstandigheden zijn, dan kan de partner die de woning verlaat, ontslagen worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de geldlening en kan de ander blijven wonen.

Zie hier onder een duidelijk overzicht van de proceskaart relatiebeëindiging met NHG. Klik hier voor de link naar de bron van het artikel.

Meer informatie? Mantel & Voors verzorgt ook uw mediation.