Sinds 1 juli 2021 mogen supermarkten en slijterijen niet meer stunten met alcoholprijzen, moet ook over de kleine hebbedingetjes van AliExpress belasting worden betaald, op kleine plastic flessen zit statiegeld en, het belangrijkste voor de vakantieperiode naast je normale paspoort, het coronapaspoort is beschikbaar via de CoronaCheckApp. Allemaal punten uit het nieuws die je vast hebt meegekregen.

 

Ook de wereld van regels voor de vereniging en stichting bleef niet onaangeroerd. Op 1 juli 2021 trad namelijk de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen, kort gezegd de WBTR, in werking met als doel de regels omtrent bestuur en toezicht te verduidelijken. Deze wet geldt voor alle verenigingen en stichtingen, dus van het KWF tot de lokale historische vereniging. De WBTR zorgt voor duidelijkheid over de uitgangspunten die bestuurders en commissarissen bij de vervulling van hun taak in acht moeten nemen, de positie van bestuurders en commissarissen bij tegenstrijdig belang, de regels over aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen en een wettelijke basis voor intern toezicht.

Als bestuurder hoef je niet direct in de stress te schieten. Maar het is wel belangrijk om als bestuur actie te ondernemen. Pak de statuten en het huishoudelijk reglement uit de kast en ga als bestuur er even goed voor zitten. Mocht je advies willen, dan ben je van harte welkom op ons kantoor voor de statutencheck om te zorgen dat je met een gerust hart vol energie kunt blijven voortzetten.

 

Door Anke Mol,
kandidaat-notaris