Eindelijk gaat het gebeuren: u gaat trouwen! Allerlei vragen komen op u af. In welke vorm gaat u bijvoorbeeld trouwen? Gaat u trouwen in beperkte of algehele gemeenschap van goederen, of onder huwelijkse voorwaarden?

Op 1/1/2018 is de Wet Beperkte gemeenschap van goederen ingegaan. Het is niet langer zo dat indien u trouwt (idem geregistreerd partnerschap), al uw bezittingen en schulden automatisch gezamenlijk worden. De wettelijke algehele gemeenschap van goederen heeft plaatsgemaakt voor de beperkte gemeenschap van goederen, inhoudende dat al uw persoonlijke bezittingen en schulden (waaronder schenkingen en erfenissen) die u vóór het trouwen had van u alleen blijven.

Bezittingen en schulden die u ná het trouwen krijgt, worden wél van u samen. Mocht u onverhoopt gaan scheiden dan krijgt ieder de helft van de gezamenlijke bezittingen en schulden. Onder de nieuwe wet is het dus niet zo dat je van rechtswege op huwelijksvoorwaarden bent getrouwd.

Zelf de regels maken

Je kan ook zelf kiezen wat wel en niet gemeenschappelijk wordt. Daarvoor zijn huwelijksvoorwaarden bij de notaris nodig. Zo kan bijvoorbeeld uw spaargeld, of uw met bloed, zweet en tranen opgerichte onderneming, toch van u persoonlijk blijven. Wenst u juist wel de algehele gemeenschap van alle goederen? Ook dit kunt laten vastleggen in huwelijksvoorwaarden.

Stel bij de notaris ook vragen over: Uw levensverzekering en de betaling van de premies daarvoor. Het verschil tussen beleggingsleer en nominaliteitsleer bij verschil in inbreng van eigen geld in een huis. Wel of niet pensioen delen in geval van scheiding.

Kortom, laat u goed informeren alvorens u de belangrijke stap naar het altaar neemt. De koffie staat klaar!

Rosanne Deen