Dat gaat sinds 2018 op een nieuwe manier, welke wijze past bij jullie?

Zoveel verschillende wetten, zoveel verschillende regels! Het is handig om jezelf alvast wat in te lezen en ga dan altijd nog even voor een adviesgesprek naar de notaris. Vorige week schreven we over de samenlevingsovereenkomst. Deze week gaat het over trouwen of geregistreerd partnerschap (gp). Welke vorm kiezen jullie en wat zijn de verschillen?

Was je getrouwd of geregistreerd als partner vóór 2018?
Dan was dit in algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden die jullie van tevoren hadden of daarna verkregen en verkrijgen, van jullie samen zijn. De wet die sinds 1 januari 2018 geldt, verandert hier niets aan.

Ging of ga je na 2018 trouwen en maak(te) je geen huwelijksvoorwaarden bij de notaris, dan trouw je in een beperkte gemeenschap van goederen. Dit geldt ook voor het geregistreerd partnerschap.
Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk/gp ontstaan, van jullie samen zijn, met uitzondering van erfenissen of schenkingen die je ontvangt voor en tijdens je huwelijk/gp. Die blijven persoonlijk, tenzij anders is aangeven. Zo werkt het dus wettelijk. Willen jullie het anders, maak dan huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden.

Meer informatie en vergelijking van de verschillende vormen: ga naar www.mantelvoors.nl, daar staat ook een link naar de juiste pagina op notaris.nl(informatiesite van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie).trouwen, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Waar kiezen jullie voor?