U hoeft niet altijd naar de notaris voor het vastleggen van uw laatste wensen. De verdeling van uw inboedel, kleding en sieraden kunt u zelf regelen met een codicil.

Een codicil moet handgeschreven zijn en voorzien van een datum en een handtekening. Het originele exemplaar is even rechtsgeldig als een testament. Uw gouden ketting voor uw dochter, uw kookspullen voor uw zoon en het kekke vintage ladekastje voor uw nichtje: dit kunt u allemaal zelf opschrijven. Een codicil is een mooie aanvulling op een testament. Het nalaten van geldbedragen, onroerende goederen en het benoemen van een executeur kan alleen in een testament via de notaris geregeld worden. Een nadeel van een codicil is, dat het geen officiële bewaarplaats heeft.

Vaak is niet bekend of er een codicil is, of waar het kan liggen. Een erfgenaam kan een codicil ook expres verborgen houden, omdat de inhoud hem/haar niet aanstaat. Het is weleens voorgekomen, dat een erfgenaam het codicil had verbrand, maar later bleek, dat dit een extra kopie was en het origineel lag toch bij de notaris. Het is dus slim uw codicil op een veilige plaats op te bergen.

Mantel&Overtoom heeft als gratis service dat u uw codicil bij uw testament kunt laten bewaren. U mag het altijd vervangen door een nieuw handgeschreven codicil, wanneer u bijvoorbeeld toch iets wilt wijzigen.

NIET ALLES KOST DUS GELD BIJ DE NOTARIS. Wij HOPEN, DAT U HET WAARDEERT DAT WIJ U DIT SOORT TIPS GEVEN!

Deze column is geschreven door Rosanne Deen