We lezen dit woord de laatste tijd veel, maar wat is de betekening van dit woord en waar komt het vandaan?

Mensen of dieren die uit een gebied vandaan komen waar (mogelijk) een besmettelijke ziekte heerst, worden in bepaalde omstandigheden tijdelijk afgezonderd om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. Zowel het afzonderen zelf als de plaats waar dit gebeurt, wordt quarantaine genoemd.

Geschiedenis
Het is allemaal begonnen in Italië. Al rond 1400 werden schepen daar na een verre reis veertig dagen in isolatie gehouden in de haven, om eventuele besmettingen te voorkomen. ‘Veertig’ is in het Italiaans quaranta en de isolatieperiode van veertig dagen ging quarantene heten. In het Frans werd het begrip als quarantaine overgenomen. De Fransen herkenden uiteraard het getal ‘veertig’ (quarante in het Frans). Het Nederlands heeft het Franse woord letterlijk overgenomen, zonder het te vertalen als ‘veertigdagentijd’. Die term wordt wel gebruikt voor de vastentijd voor Pasen. Dat de vastentijd én de vroegere Italiaanse isoleringsperiode beide veertig dagen duren, zal dus wel geen toeval zijn. (Bron: onzetaal.nl).

Afspraken Mantel & Voors Notarissen en Mediators
De inloopdagen laten we tijdelijk niet doorgaan. U kunt ons wel bellen om een afspraak te maken. Een bespreking kan ook telefonisch of bijvoorbeeld via FaceTime. Uiteraard worden alle voorzorgsmaatregelen genomen. Gemaakte afspraken gaan zoveel mogelijk door. Omdat een deel van ons personeel thuis werkt, kan het zijn dat het opnemen van de telefoon of het terugbellen iets langer duurt. Wij hopen op uw begrip.

Rinske Mantel, Andijk 0228-592224 en Sandra Voors, Benningbroek 0229-591264