Vorige week maakten we met de column een uitstapje naar Amsterdam. Het ging toen over de procedure voor het overstappen naar eeuwigdurende erfpacht. De eeuwigdurende erfpacht in de gemeente Amsterdam heeft de afgelopen tijd meerdere keren het nieuws gehaald.

In november ging het over de nieuw geïntroduceerde ‘spijtoptantenregeling’. Het was tot en met 8 januari 2020 mogelijk om over te stappen tegen gunstige financiële voorwaarden (lees: flinke korting). Als je de aanvraag pas na die dag had ingediend, dan was het overstappen ineens een stuk duurder. De gemeente Amsterdam was streng: ‘Te laat? Pech gehad!’

Verschillende organisaties, zoals bijvoorbeeld de Autoriteit Consument & Markt (ACM), vonden dit niet eerlijk en kwamen in actie. Met succes, want de gemeente Amsterdam besloot de erfpachters tegemoet te komen. Zij hebben nu tot en met 31 juli 2023 de tijd om alsnog een aanvraag te doen om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht. Mét korting.

Eind februari kwam er weer goed nieuws voor erfpachters. Het Kifid besliste dat een bank wel een nieuwe hypotheekakte mag eisen bij een overstap naar eeuwigdurende erfpacht, maar dat de bank zelf de kosten daarvoor moet betalen. Deze kosten mogen dus niet bij de erfpachter worden neergelegd.

Wil je zelf overstappen naar eeuwigdurende erfpacht, of heb je vragen? Je bent van harte welkom bij Mantel & Voors Notarissen en Mediators. Ons kantoor in Benningbroek ligt naast de A7 en is in ongeveer een half uurtje te bereiken vanuit Amsterdam. Het is dichterbij dan je denkt!

Marloes Bakker, Kandidaat-notaris