Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is in 2012 gestart met het actieplan ‘Ouderen in veilige handen’. Een belangrijk doel is het voorkomen van financiële uitbuiting van ouderen.
Hierin ziet het ministerie een belangrijke rol voor de notaris. Naar schatting zijn jaarlijks 30.000 ouderen slachtoffer van financieel misbruik (waarvan 80% vrouwen). Het begint vaak klein, met boodschapjes van het huishoudgeld van iemand anders, maar ook diefstal, dwang tot het veranderen van het testament en ongewenste bemoeienis met geldzaken komt voor.

Oproep aan ouderen
Wij horen vaak dat ouderen niet weten hoe dingen goed geregeld kunnen worden. Vragen als wie nu het beste van de kinderen hiervoor aangewezen kan worden of als men die niet heeft, wat dan verstandig is om te doen. Het is belangrijk om – zolang u nog gezond bent – zelf te bepalen wie wat mag doen, wanneer u dat niet meer kan. Bijvoorbeeld via een levenstestament. Daarom roepen wij iedereen op om hier eens over te komen praten met de notaris.