Als je je huis wilt verkopen of verhuren is een energielabel verplicht. Op dit moment kun je het energielabel nog online aanvragen, wat niet meer dan € 10 kost. Vanaf 1 januari 2021 gaat dat veranderen.

Er is dan eerst een ‘huisbezoek’ nodig door een energiedeskundige die het energielabel gaat opstellen. Het label, dat aangeeft hoe goed een woning geïsoleerd is, wordt nu afgegeven op basis van informatie die de huiseigenaar zelf aanlevert via een webtool. Eigenaren moeten 10 vragen beantwoorden over onder meer het woningtype, de verwarmingsinstallatie, isolatie, glassoort en zonnepanelen. Daarbij uploaden ze bewijsstukken, zoals het taxatierapport, facturen van de verbouwing of foto’s. Een deskundige beoordeelt op afstand de ingevoerde gegevens en geeft daarna een energielabel af. De vraag is hoe betrouwbaar dit is. Daarom is er een nieuw systeem bedacht van het bekijken van de woning door een deskundige. Logisch dus dat de kosten van het label veel hoger worden. Men heeft het over zo’n € 200.

TIP: vraag nog in 2020 een energielabel aan voor je woning

Dit jaar een energielabel voor een paar euro aanvragen, scheelt enorm in de kosten! Een energielabel is 10 jaar geldig. Denk ook aan het huis van je ouders (en andere familieleden), dus geef hen deze tip ook door.
Voor meer informatie voor het aanvragen van een definitief energielabel: zie de site van de rijksoverheid is (daar kun je ook je voorlopig energielabel zien): www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-woningen-en-gebouwen/vraag-en-antwoord/hoe-kom-ik-aan-een-energielabel-voor-mijn-woning