Tien BHV’ers van ons kantoor gingen eind vorig jaar op herhaling in het kader van de Bedrijfs Hulp Verlening en binnenkort start er nog een aantal met de opleiding. Dit omdat we het belangrijk vinden dat er altijd iemand op kantoor is, die in geval van een calamiteit weet hoe te handelen. Aan onze kantoren in Andijk en Benningbroek hangt een AED. Woon je in de buurt van een van onze kantoren en wil je de code weten, neem dan contact met ons op.

Verplichte rookmelders in ieder huis

Tijdens onze cursus vernamen we dat er dit jaar voor de bestaande bouw een verplichting is om in iedere verkeersruimte in je huis een rookmelder te hebben.

Verslikkingsongelukken

De meeste verslikkingsongelukken gebeuren tijdens het eten. Onlangs maakte ik van nabij mee dat een stukje brokkelkaas in je luchtpijp echt geen grapje is. Gelukkig was er een vriend die in de gaten had dat het serieus was en de Heimlich greep wist toe te passen. Let op: bij een baby van 0-1 jaar mag je geen buikstoten geven. De luchtpijp is bij een baby ongeveer een pink dik. Iedere ouder of oppas zou filmpjes moeten bekijken over wat je moet doen als je kind zich ernstig lijkt te verslikken.

Brandwonden

Van onze herhalingscursus bleef mij het meeste bij hoe belangrijk de juiste watertemperatuur is om een brandwond te koelen. Lauw water is namelijk best warm. Maar te koud water kan onderkoeling veroorzaken. En hard stromend water kan erg pijnlijk zijn. Je haalt de warmte het beste uit de huidcellen door 10-20 minuten zacht lauw water over de huid te laten stromen.

Rinske Mantel