Bij de verkoop van een huis komt een heleboel kijken. Een likje verf, makelaar, verkoopfoto’s, bezichtigingen, biedingen, noem maar op. En dan nog je eigen zoektocht naar een nieuwe huis. Het aanvragen van een energielabel kan er dan gemakkelijk bij in schieten.

Toch zou het zonde zijn dit te vergeten! Als je geen energielabel overhandigt aan de koper, kan je daar namelijk een boete voor krijgen. Per 1 november 2021 is deze boete verhoogd van € 170 naar € 435. Het energielabel is een rapport dat inzicht geeft in de energiezuinigheid van een woning of ander gebouw. Hierbij wordt bijvoorbeeld gelet op isolatie en op de installaties voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Het is de bedoeling dat men door het label gestimuleerd worden om energiebesparende maatregelen te nemen.

Sinds 1 januari 2021 is het energielabel uitgebreider geworden.

Voorheen was het voldoende om het label online aan te vragen via een vragenlijst. Nu moet er een energieadviseur aan huis komen om de woning zelf te beoordelen en metingen te doen. Dit maakt het label nauwkeuriger, maar ook duurder. De gemiddelde kosten zijn gestegen van ongeveer € 10 naar zo’n € 200. Daarnaast moet je het energielabel nu al hebben op het moment dat je de verkoopadvertentie voor je woning plaatst, en niet pas bij de sleuteloverdracht.

Laat de pot verf dus nog even staan en steek eerst energie in het energielabel! Neem tijdig contact op met een energieadviseur om een afspraak te maken.

Heeft jouw woning al een energielabel?

Dit kun je controleren op:

www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel

  Marloes Bakker – kandidaat notaris