Stel je voor, je rekent bij de bakker een halfje bruin af en vervolgens vraagt de bakker je: ‘Zeg, hoe kom je eigenlijk aan dat geld?’. Dan zou je toch wel raar opkijken! Toch moeten wij als notaris deze vraag dagelijks stellen aan onze klanten. Dit wekt nog wel eens irritatie en onbegrip op, want: waar bemoeien wij ons eigenlijk mee?

De notaris moet voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT), net als bijvoorbeeld banken, financieel adviseurs en makelaars. We moeten ervoor zorgen dat transacties eerlijk en veilig gebeuren, zodat criminelen en kwaadwillenden geen kans krijgen om hun plannen uit te voeren.

Dit houdt onder meer in dat wij moeten onderzoeken waar het geld dat bij ons op de derdengeldenrekening wordt gestort vandaan komt. Het kan bijvoorbeeld zijn verkregen door te sparen, uit een erfenis of schenking, door de verkoop van een woning of aandelen, uit een geldlening, noem maar op. Vervolgens moet dit ook nog worden bewezen met bewijsstukken, zoals bankafschriften, jaarrekeningen of overeenkomsten.

Je kunt je wel voorstellen dat dit onderzoek veel tijd kost, zowel voor ons als voor onze klanten. Het is echter wel heel belangrijk dat het gebeurt, om die éne klant met slechte bedoelingen eruit te kunnen pikken.

Daarnaast kunnen notarissen ook nog eens hoge boetes krijgen als het onderzoek niet goed wordt uitgevoerd. Het is dus een noodzakelijke klus, maar we proberen het onze klanten natuurlijk wel zo makkelijk mogelijk te maken! Als je hier vragen over hebt, bel of mail ons dan gerust.

 

.    Kandidaat – notaris Marloes Bakker