Op Prinsjesdag weten we het zeker, dan zal het kabinet Rutte naar verwachting bekend maken dat starters op de woningmarkt geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen. De overdrachtsbelasting is nu 2%, dus als men een huis koopt van bijvoorbeeld 3 ton, dan scheelt dat € 6.000, aldus een slok op een borrel!

Met deze maatregel wil het kabinet voor starters de betaalbaarheid en de toegang tot de woningmarkt verbeteren. Het moet makkelijker worden voor jongeren om een huis te kopen. Iets wat de afgelopen jaren steeds moeilijker is geworden doordat de prijzen steeds meer zijn gestegen. Op dit moment is het zo dat de overdrachtsbelasting niet kan worden meegefinancierd bij de aankoop.

Deze moet de koper dus uit eigen zak betalen. Vanaf 2021 is dat dus voor starters niet meer aan de orde. Notarissen verwachten dat de kopende starter dus nog even zal wachten tot 2021 met hun aankoop.

Wie is een starter?
Zoals het plan nu is, ben je een starter als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent. Koop je samen, dan moet ieder aan deze voorwaarde voldoen.

Overdrachtsbelasting vastgoedbeleggers en wellicht voor kopers 2e woning naar 8%
Starterswoningen zijn in trek bij jongeren, maar ook bij beleggers en particuliere investeerders. Om starters voordeel te geven ten opzichte van deze laatsten, heeft het kabinet het plan om de overdrachtsbelasting voor hen te verhogen naar maar liefst 8%.