Dat horen we veelal van onze cliënten, als ze hun handtekening hebben gezet onder hun testamenten of levenstestamenten. “Eindelijk geregeld!” Onze jaarlijkse testamentcheckdagen zijn weer voorbij gevlogen.

De belangstelling was zo groot dat we de afspraken over meerdere dagen moesten verspreiden. Soms bleek na de ‘check’ dat de testamenten nog helemaal in orde waren en waren er alleen nog aanvullende levenstestamenten nodig. Om aan de wens te voldoen, om het ook goed voor elkaar tijdens het leven te hebben geregeld. Bijzonder weer om te merken dat veel mensen dankbaar van deze dagen gebruik hebben gemaakt en om uiteenlopende redenen.

In onze columns leest u vaak over belastingbesparende maatregelen tussen ouders en (klein)kinderen, door een goed testament te maken en eventuele schenkingen te doen. Zijn er geen (klein)kinderen? Dan kan het achterhalen van erfgenamen een hele lange en dure aangelegenheid zijn. Bovendien betalen andere erfgenamen tot 40% erfbelasting en is hun vrijstelling beperkt tot € 2.244 (2021) per persoon. Met een testament kun u zelf erfgenamen aanwijzen en kunt u voorkomen dat de afwikkeling stroef gaat, door een executeur aan te wijzen. Goede doelen erven belastingvrij. Wilt u daaraan nalaten, of een executeur benoemen? Dan heeft u een testament nodig.

Nalaten, niet het leukste om over na te denken, maar wel heel zinvol om te regelen.

Sandra Voors, notaris