Vanaf 1 januari 2024 is dit mogelijk!

Als notariskantoor krijgen wij vaak de vraag of het echt nodig is om bij ons op kantoor langs te komen om een handtekening te zetten. Zeker voor ondernemers geldt dat zij het vaak erg druk hebben. Een bezoekje aan de notaris kan dan soms moeilijk in de agenda worden gepast.

Is dit herkenbaar? Dan is er goed nieuws! Vanaf 1 januari aanstaande is het mogelijk om een akte van oprichting van een B.V. volledig digitaal te tekenen. U hoeft hiervoor uw eigen kantoor, bedrijf of woonkamer niet meer te verlaten en kunt zo kostbare (reis)tijd besparen. De oprichting van een B.V. is de eerste notariële akte die in Nederland digitaal getekend kan worden.

Hoe werkt het digitaal oprichten van een B.V.?

Als u ervoor kiest om uw nieuwe B.V. digitaal op te richten, dan maakt u een afspraak met de notaris voor het tekenen van de akte. Per e-mail ontvangt u een link die u kunt gebruiken om op de afgesproken datum en tijd in te loggen in de ‘digitale wachtkamer’ van de notaris. Bij dit inlogproces zult u zich ‘digitaal’ identificeren.

Na identificatie wordt u vanuit de ‘digitale wachtkamer’ door de notaris uitgenodigd in de ‘digitale passeerkamer’. In deze digitale passeerkamer heeft u een beeldverbinding met de notaris. De akte van oprichting wordt met u doorgenomen via videoverbinding, en u kunt de tekst van de akte tegelijk ook zien op uw scherm. Heeft u vragen? Dan kunt u deze aan de notaris stellen, zoals u ook gewend bent bij een ‘gewone’ afspraak.
Nadat de akte is doorgenomen en uw eventuele vragen zijn beantwoord wordt de akte digitaal ondertekenend.

Is het digitaal ondertekenen van een akte veilig?

Zeker. De middelen die gebruikt kunnen worden voor identificatie en voor het zetten van de digitale handtekening voldoen aan zeer strenge Europese veiligheidseisen.

In de ‘digitale passeerkamer’ kunnen bovendien alleen mensen inloggen die zijn uitgenodigd en die zich digitaal hebben geïdentificeerd. Dit systeem is goed beveiligd.

Kan ik ook andere akten digitaal ondertekenen?

Voorlopig kan alleen een oprichtingsakte van een B.V. digitaal gepasseerd worden. In de toekomst zullen hier meer akten bijkomen. Zodra het toegestaan wordt om andere akten digitaal te tekenen dan zal deze service ook door ons kantoor worden aangeboden. We zullen u via onze nieuwsbrief op de hoogte houden van nieuwe mogelijkheden.

Is het nog steeds mogelijk om bij de notaris op kantoor te komen voor de oprichting van mijn B.V.?

Natuurlijk. Lijkt het digitale proces u ingewikkeld of vertrouwt u het toch niet helemaal? Of vindt u het gewoon gezellig om bij ons langs te komen ‘om ‘n koppie’? Dan bent u uiteraard nog steeds welkom op onze vestigingen in Andijk en Benningbroek, ook voor de oprichting van een B.V. Het digitaal oprichten is een extra service en komt niet in de plaats van onze bestaande dienstverlening.

Heeft u vragen over het digitaal oprichten van een B.V.? Of wilt u zelf ook graag uw (volgende) B.V. volledig digitaal oprichten? Neem dan contact op met ons kantoor, wij helpen u graag!

Mantel&Voors Notarissen en Mediators
Andijk 0228-592224 – Benningbroek 0229-591264