Je hebt er inmiddels vast al van gehoord: het UBO-register van de Kamer van Koophandel. Er is de afgelopen tijd al veel over te doen geweest, maar nu vereist het nog wat extra aandacht. Op 27 maart jl. is namelijk de deadline voor het registreren van de UBO’s van je bedrijf verlopen. Tijd voor actie!

Het UBO-register bestaat sinds 2020 en wordt beheerd door de Kamer van Koophandel. In het register moeten van bijna elke organisatie de UBO’s vastgelegd worden. Alleen beursgenoteerde vennootschappen, eenmanszaken, verenigingen van eigenaars en buitenlandse vennootschappen zijn van de registratieplicht uitgezonderd.

De afkorting UBO staat voor ‘Ultimate Beneficial Owner’, ofwel de ‘uiteindelijk belanghebbende’. Een UBO is degene die voor meer dan 25% gerechtigd is tot het vermogen van de organisatie, of die voor meer dan 25% zeggenschap heeft. Het gaat dus om degene die ‘achter’ de organisatie zit, die uiteindelijk de touwtjes in handen heeft. Het is belangrijk om dit te weten om bijvoorbeeld fraude of witwassen te kunnen voorkomen.

Dat klinkt positief, maar er zijn ook twijfels over de noodzaak van het UBO-register. Er bestaan bijvoorbeeld zorgen over de privacy van degenen die als UBO geregistreerd staan. Op dit moment loopt hier een rechtszaak over bij het Europese Hof van Justitie. Recent zijn er Kamervragen gesteld aan de minister van Financiën, Sigrid Kaag, over het UBO-register en de naderende deadline. De Kamerleden willen dat de deadline wordt uitgesteld totdat het Hof van Justitie uitspraak heeft gedaan. De minister heeft echter laten weten dat zij geen aanleiding ziet om de deadline voor de verplichte UBO-registratie uit te stellen, omdat ondernemers een ruime periode van 18 maanden hebben gekregen voor het regelen van de registratie.

Het blijft dus belangrijk om te zorgen dat je je UBO-registratie zo snel mogelijk hebt afgerond! Als de juiste UBO’s niet tijdig zijn geregistreerd, staat hier een boete op die kan oplopen tot maar liefst € 21.750.

Hulp nodig bij het registreren van de UBO’s? Of heb je nog vragen? Neem dan contact op met ons kantoor, wij helpen je graag!

Mantel&Voors Notarissen en Mediators, Andijk 0228-59 22 24 | Benningbroek 0229-5912 64