Het is moeilijk bescheiden te blijven. “Daar ken ik nog een liedje van”, hoor ik mijn man nu in gedachten zeggen (hij kent altijd liedjes die passen bij wat iemand zegt). Maar vandaag even geen bescheidenheid, maar schrijf ik met oprechte trots over ons vak en de meerwaarde van de notaris voor jou.

We leven in een tijdperk waarin technologie de wereld in rap tempo verandert. Daarin is de rol van de notaris van onschatbare waarde. Terwijl digitale handtekeningen en online transacties steeds gebruikelijker worden, staat de notaris garant voor betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en juridische zekerheid bij belangrijke documenten en overeenkomsten. Het begint met kennis van zaken.

Als juridisch specialist zijn we dagelijks bezig met wetten en voorschriften. Mijn vroege ochtenduren en het weekend bestaan voor een groot deel uit het lezen van vakliteratuur, uitspraken van rechtszaken en/of luisteren naar juridische informatie. Ook in vakanties gaat dat gewoon door. Of het nu gaat om het opstellen van een (levens)testament, een samenlevings- of huwelijkscontract of een vastgoedtransactie, de notaris zorgt ervoor dat alle partijen volledig beschermd zijn en dat hun belangen worden behartigd.

Onpartijdigheid en waarborg voor veiligheid en zekerheid

Een essentieel aspect van de notariële meerwaarde is onze onpartijdigheid. De notaris is een neutrale derde partij en staat boven alle betrokken partijen en handelt in het belang van rechtvaardigheid en wettigheid. Dit verzekert alle partijen van een eerlijke behandeling en zo reduceren we het risico op geschillen of juridische complicaties in de toekomst. Zorgvuldige controles en een solide registratie van zaken zit in ons DNA.

Daarmee bieden we jou, bedrijven of instanties, gemoedsrust. Geef toe, het slaapt toch een stuk lekkerder, als je weet dat het goed zwart op wit staat. De handtekening en ambtsstempel van de notaris zijn het symbool van authenticiteit en rechtsgeldigheid en dat is essentieel is in een wereld waar fraude en misleiding helaas veelvuldig voorkomen.

Vrijwilligerswerk

Het toezichthouden bij de Gemeenschapsveilingen is iets dat bij wet verplicht is. Dat is een notariële taak die wij als vrijwilligerswerk doen. Wellicht zie ik u vrijdag tijdens de veiling Sarto Andijk of in Onderdijk.

Rinske Mantel
Mantel&Voors Notarissen en Mediators
(Dat liedje is trouwens van Peter Blanker).