Een klassieke opvoeding. Mijn moeder was lerares viool en studeerde aan het conservatorium in Utrecht. Herman van Veen zat een paar jaar boven haar. Jaren later tijdens mijn rechtenstudie in Utrecht, kwam ik regelmatig op de Mariaplaats waar het conservatorium nog steeds is.

Links was er een cafeetje waar het zondag altijd jazz avond was en rechts Stairway to Heaven van destijds Henk Westbroek. Volgens mij runt zijn dochter het tegenwoordig. Vroeger speelde ik ook viool. Hoe kom ik hier allemaal op? Het is zondag en we kijken Podium Klassiek op NPO2. Het gaat over Leonard Bernstein, de muziekheld van velen en van mijn moeder. Bernstein was een van de eerste musici uit de klassieke muziekwereld die de waarde erkenden van rock- en popmuziek.

U kent zijn muziek misschien nog uit mijn moeders favoriete film: West Side Story. De film Maestro, over Bernstein, draait nu in de bioscopen. Vorige keer dat we naar Podium Klassiek keken werden we geïnspireerd om naar Maite Hontelé goes Mambo met het Nederlands Jeugd Jazz Orkest te gaan in Tivoli in Utrecht. Tijdens mijn studie woonden mijn zusje en ik vlak bij het oude Tivoli aan de Oude Gracht en Het Oude Pothuis, waar vaak jamsessies waren met Jan Akkerman. Wat een magische tijd.

De afgelopen jaren was ik bij concerten van Kiss, Iron Maiden en Deep Purple. Vandaag begint de dag met de start van een nieuw muzikaal jaar met het boeken van tickets voor Robert Cray in Paradiso. Op naar 2024!

Zie u wellicht zaterdag nog bij het jubileumconcert van Cantabilé.

Rinske Mantel