Wouter en Leroy hebben een kinderwens. Zij kunnen deze wens tot uiting brengen door te kiezen voor adoptie of draagmoederschap. Hun vraag is hoe het zit met erkenning van het kind en het gezag daarover, indien het kind geboren is.

Gezag en erkenning van het kind in geval van draagmoederschap
Na de geboorte is de moeder van het kind juridisch ouder en heeft zij alleen het gezag. Het is mogelijk voor de biologische vader om het kind te erkennen, indien de moeder hiervoor toestemming geeft. Ook kunnen de biologische moeder en erkenner samen het gezag aanvragen over het kind. Voor het verkrijgen van het gezag maakt het in principe niet uit of de twee mannen samenwonen of dat zij getrouwd zijn. In beide gevallen kan het gezag worden verkregen.

Gezag en erkenning van het kind in geval van adoptie
Voor het adopteren van een kind maakt het niet uit hoe de situatie tussen beiden is vastgelegd. Dit is zowel mogelijk in het geval u getrouwd bent als wanneer u samenwoners bent. Echter is het wel zo dat adoptie pas mogelijk is, als u minstens 3 jaar samenwoont en dit kunt aantonen met een samenlevingscontract. Door adoptie wordt u beiden juridisch ouder en heeft u samen het gezag over het kind.

De situatie van Wouter en Leroy
In deze link vertellen Wouter en Leroy hun verhaal.