Dit is een uitspraak van zijn vader die de zoon nooit vergeten zal. Toen de zoon, inmiddels heel wat jaren geleden, een huis wilde gaan huren, stimuleerde zijn vader hem om nog een tijdje door te sparen en een woning te kopen.

Hij noemt dit “zijn beste financiële beslissing ooit. Ik heb daar de rest van mijn leven profijt van gehad en nog steeds. Als je een woning koopt bent je aan jezelf aan het bouwen.” Het lastige voor jongeren die op dit moment graag een huis willen kopen, is dat ze er maar moeilijk tussen komen. De huizenprijzen zijn hoog en er wordt ook nog eens flink overboden. Daarentegen zijn de maandlasten laag, dus per saldo is er niet zoveel verschil met bijvoorbeeld 15 jaar geleden. Toen waren de huizenprijzen lager, maar was de rente hoger. Helaas ziet het er op korte termijn niet naar uit dat het woningaanbod snel zal stijgen en er minder druk op de prijzen zal komen. Voordeel voor starters (tot 35 jaar) is dat zij vanaf 1 januari geen overdrachtsbelasting betalen bij de aankoop van een huis. Sinds 1 april geldt dit alleen voor huizen onder de €400.000.

Nationale hypotheekgarantie (NHG)

De NHG-kostengrens is per 1 januari 2021: € 325.000. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd is de grens 6% hoger: € 344.500.

Familielening

Wanneer jongeren net iets te kort komen voor de aankoop van een nieuwe woning, dan zien we in de praktijk dikwijls dat er via een familielid een kleine aanvullende lening wordt afgesloten. Dit kan soms net het verschil maken dat iemand wel een woning kan kopen.

Wij hopen, net als velen, dat de marktomstandigheden zich veranderen, zodat het voor veel meer jongeren mogelijk is om een huis te kopen. Het enige advies dat we kunnen geven is: Begin al op jonge leeftijd met sparen!