Tijdens De Dag van de Mantelzorger laten we zien dat Nederland Mantelzorgers waardeert. Ruim 20 jaar geleden nam MantelzorgNL het initiatief voor deze dag, die is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende activiteit.

Vorig jaar gaf ons kantoor in het Sint Niek, verschillende lezingen over het levenstestament. Hierin kan worden geregeld dat er een volmacht wordt gegeven voor bijvoorbeeld de bankzaken, belastingzaken, verzekeringen, eventuele medische zaken, enzovoorts. De volmachtgever moet nog wel wilsbekwaam zijn op het moment van het maken van het levenstestament. Dus op tijd regelen is van belang.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.

Het zijn van mantelzorger is vaak niet een functie waarvoor een bewuste keuze wordt gemaakt.

Het zijn onze naasten, die het niet meer dan logisch vinden, dat zij die zorgtaak op hen nemen. Zo sprak een mevrouw de volgende woorden: “Ik ben nu al jaren zijn mantelzorger en zal zo lang mogelijk voor hem blijven zorgen. Ook al is hij niet meer dezelfde persoon als vroeger en ga ik al zo vaak over mijn grens. Telkens zeg ik, tot dat moment houd ik het nog wel vol. Soms ga ik er bijna aan onderdoor, dan neem ik mij weer een nieuw tijdsdoel voor. Maar mijn energie raakt op, ik kan dit niet meer alleen, waar moet ons leven samen heen?”

Grote bos tulpen voor 10 mantelzorgers

Kent u iemand die zich als mantelzorger erg inzet voor een ander, bel ons of stuur een bericht met de naam en adres van diegene. Dan bezorgt ons kantoor in de maand december een hele grote bos tulpen.