Dat was vroeger de normaalste zaak van de wereld. Het huis werd op naam van de man gezet. “En ik heb er net zo hard voor gewerkt, zegt een mevrouw tijdens haar afspraak op kantoor. “Je komt uit een tijd waarin je altijd zuinig moest doen.

Als je een dubbeltje aan de ene kan uitgaf, moest je aan de andere kant iets laten. Bijna nooit was er wat over dat echt voor jezelf was. Ik had meerdere potjes. Voor de boodschappen, kleren en schoenen voor de kinderen enzo. Het laatste potje was voor een jurkje voor mijzelf, maar daar zat zelden iets in. Evengoed waren we tevreden en gelukkig. Nu zijn de tijdens anders en waarom zouden we dan het geld in de bakstenen laten zitten, als we er nu nog samen van kunnen genieten.”

Ondanks dat het vaak een stap is om weer een lening op te nemen op het huis dat (vrijwel) ‘schoon’ is, wordt tegenwoordig regelmatig gebruik gemaakt, van de overwaarde van de woning. Een opeet hypotheek of verzilverhypotheek wordt het ook wel genoemd. Een overwaarde ontstaat als de waarde van de woning is gestegen en de hypotheek voor een groot deel, of zelfs helemaal is afgelost.

Door het afsluiten van een hypotheek kan men bijvoorbeeld de overwaarde gebruiken als aanvulling op pensioen of voor een verbouwing. Vaak wordt het 1e deel van de lening ineens gedaan of in maandelijkse termijnen. Een uitkering ineens is veelal duurder, omdat je dan direct rente betaalt over het gehele bedrag. Het 2e deel is een lening van waaruit de rente wordt betaald. Er zijn ook nog allerlei andere varianten. Ga in ieder geval nooit over 1 nacht ijs en laat je goed adviseren. In dit adviestraject is de notaris niet betrokken, dat loopt via een bank/geldverstrekker.

%d bloggers liken dit: